Decubitus is een ernstige aandoening welke veel voorkomt als mensen ernstig ziek zijn of inactief. Decubitus ontstaat door krachten op het lichaam zoals druk en schuifkrachten. Er ontstaan beschadigingen van de huid die kunnen leiden tot verlies van een volledige weefsellaag. Juist nu is het belangrijk om snel te handelen en decubitus te voorkomen. Op dit moment gaat de aandacht voornamelijk uit naar ziekenhuizen en IC-afdelingen, maar ook in de ouderenzorg en chronische zorg speelt dit probleem.
Effectiviteit, beschikbaarheid, snelheid en infectiepreventie
In deze blog vertel ik je graag meer over anti-decubitus oplossingen die snel en makkelijk zijn in te zetten, maar ook het werkproces efficiënter maken. Decubituspreventie en behandeling is normaal gesproken al een complexe aangelegenheid. Patiënten op de intensive care hebben een verhoogd risico op decubitus. Binnen een paar uur kan al een doorligwond ontstaan.
In deze tijd is er nog meer om rekening mee te houden. Met de uitbraak van corona is infectiepreventie essentieel, maar ook snelle inzetbaarheid en het volume speelt een rol. Hierbij wil je geen afbreuk doen aan effectiviteit. Snel kunnen schakelen is belangrijk, bijvoorbeeld wanneer er bedden opgeschaald moeten worden.
In deze blog vertel ik je graag meer over antidecubitus oplossingen die snel en makkelijk zijn in te zetten, maar ook het werkproces efficiënter maken. In deze periode is snel schakelen extra belangrijk, bijvoorbeeld wanneer er bedden opgeschaald moeten worden. Op de IC hebben patiënten een vrij hoge kans om doorligwonden te ontwikkelen. Maar ook binnen de ouderenzorg en chronische zorg blijft het een belangrijk aandachtspunt.
Druk en schuifkrachten reduceren
Er zijn veel materialen die helpen bij de behandeling en preventie van decubitus. Primair wordt vaak ingezet op de reductie van druk. Hiervoor worden veelvuldig anti-decubitus matrassen en zitkussens ingezet. Ook schuifkrachten zijn een belangrijke oorzaak van schade aan de huid. Hiervoor kan je producten inzetten zoals glijlakens en tilhulpmiddelen.
In onderstaand overzicht geef ik een aantal innovatieve oplossingen weer. De innovatie richt zich op behoud van effectiviteit en winst op het gebied van ergonomie, productiviteit, volume, snelheid en infectiepreventie.
- Wendylett, permanent glijlaken systeem -> Hiermee behouden cliënten langer de mogelijkheid tot verliggen en verplaatsen in bed. Ook wordt de zorg minder fysiek belastend.
- Disposable glijlaken -> Hiermee voorkom je schuifkrachten tijdens het verplaatsen in bed.
- Softform antidecubitus matrassen ->Effectief in drukverdeling en reductie van schuifkrachten, met optimale aandacht voor preventie van kruisbesmetting.
- Lejrelet positioneringssysteem -> Door de cliënt prettig en comfortabel te ondersteunen kan de druk bewust verlaagd of verplaatst worden. De materialen zijn makkelijk afneembaar.
- Douchestoel met drukverdelende zitting
Bekijk ook ons assortiment met materialen die helpen bij decubituspreventie en behandeling.
Hieronder licht ik graag twee unieke producten toe waar we veel resultaat mee behalen tegen deze aandoening.
Tijdswinst met klinisch bewezen anti-decubitus matras
Anti-decubitus matrassen zijn in de regel duur en vragen een goede logistieke organisatie. Het Antonius Ziekenhuis (Sneek en Emmeloord) was aangenaam verrast door de goede resultaten van een test met een goedkoop én eenvoudig toepasbaar systeem. Het betreft hier het Repose oplegmatras. De ervaring van het ziekenhuis staat nu al jaren. Juist in deze coronaperiode, wanneer er snel extra bedden nodig zijn, biedt dit matras uitkomst voor mensen met decubitus.
Het Repose oplegmatras zit verpakt in een smalle koker, die tevens dient als luchtpomp. Op het eerste gezicht ziet het eruit als een eenvoudig doorzichtig luchtbed. In de praktijk is het een klinisch bewezen, effectief anti-decubitus matras met een hoge mate van comfort. In 2017 is er door het Wondexpertisecentrum VieCuri Medisch Centrum een onderzoek uitgevoerd met als doel inzicht te verkrijgen op het effect van de Repose-matras en de Repose-hielwig bij patiënten met een heupfractuur en/of bekkenfractuur. Er werd een lage incidentie van decubitus vastgesteld bij patiënten met een hoog risico om decubitus te ontwikkelen. De Repose-matras werd door alle patiënten als comfortabel beschouwd. Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Bekijk ze hier.
In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe het Repose oplegmatras precies werkt.
Makkelijk toepasbaar, zelfs als de cliënt in bed ligt
Het Repose-matras is een eenvoudig en makkelijk toepasbaar product, zelfs als de persoon in bed ligt. Het matras is op te pompen met de meegeleverde verpakking en is eenvoudig te reinigen als je deze wil hergebruiken. In deze tijd wordt het matras vaak eenmalig ingezet. Dit is kosteneffectief, voorkomt ingewikkelde logistiek en verlies van kostbare uren en verhindert het kruisbesmetting.
Logistiek voordeel en kostenbesparing
Kostenbesparing is te behalen door de besparing op logistiek, reiniging, huurkosten maar ook het inzetten van personeel. Repose kan je eenvoudig opbergen en is daarmee direct beschikbaar om in te zetten. Het matras is licht van gewicht en vraagt geen specialistisch vervoer of specifieke reiniging. Daarmee valt er een totale transportketen en administratieve keten weg. Dat scheelt kostbare tijd voor zorgprofessionals. Dankzij dit matras bespaart het Antonius ziekenhuis jaarlijks 50.000 euro op alleen al de huur van decubitussystemen.
Decubituspreventie met volautomatische wisselligging
De Komfitilt is een product gebaseerd op het wissellingsysteem. Rond de periode van 1848 schreef Robert Graves al over decubitus en over het belang van het aanpassen van je lighouding. Het wisselliggingsysteem van Komfitilt kun je heel eenvoudig onder een matras plaatsen. Het systeem zorgt ervoor dat er een regelmatige wisselligging plaatsvindt met een cyclus van 10 minuten. De cliënt kan rustig doorslapen terwijl er toch verandering van houding plaatsvindt. Dit unieke product kan binnen elke zorgomgeving eenvoudig worden ingezet.
Alle voordelen op een rijtje:
- Automatische toepassing van wisselligging
- Betere nachtrust en beter herstel
- Minder fysieke belasting voor de zorg, partner en mantelzorger
- Minder zorgmomenten nodig
Deskundig advies op maat
Benieuwd of bovenstaande producten iets zijn voor jouw organisatie? Of heb je een situatie die je graag aan mij wilt voorleggen? Laat een bericht achter. Vragen na het lezen van deze blog? Neem vooral contact met ons op. Mijn collega’s zitten voor je klaar om ze allemaal te beantwoorden. Wil je een ervaring delen of heb je tips voor een volgende blog? Laat het ons weten. Samen staan we sterk!