Nu steeds meer mensen thuiswerken, neemt ook het aantal lichamelijke klachten toe. Denk bijvoorbeeld aan nek- en schouderklachten. In deze blog geven we je een aantal tips om meer beweging toe te voegen op je thuiswerkplek en een statische houding te voorkomen. Wist je dat een gezonde werkplek niet duur hoeft te zijn? Zelfs een stapel boeken, een kinderstoel, een schoenendoos of een strijkplank kunnen helpen.
Statische houding belemmert doorbloeding
Langdurig in dezelfde werkhouding zitten, belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Als je veel zit worden je beenspieren nauwelijks gebruikt, de beenspieren zijn je grootste spieren. Het is dus van belang om die juist in beweging te krijgen.
Tips om je thuiswerkplek te verbeteren
Een gezonde werkhouding en het afwisselen tussen staand en zittend werken is van belang. Onderstaand een aantal praktische tips om zonder veel budget gezond thuis te kunnen werken.
1. Kussen op je stoel zorgt voor een meer ontspannen houding
Beschik je niet over een bureaustoel? Leg dan een kussen op het zitvlak. Hierdoor kun je je schouders meer laten hangen en zit je in een meer ontspannen houding. Daarbij zorgt de hele dag op een harde stoel zitten, voor druk op de benen. Zorg dat je goed met de buik tegen de tafel aanschuift en je armen op de tafel laat rusten.
Een kussen met een balanseffect? Het Dynair wigkussen stimuleert beweging door middel van prikkels en stimuleert hiermee een rechte zithouding. De bovenkant van het kussen is voorzien van senso-noppen die een optimale bloedcirculatie stimuleert. Rugklachten? Het luchtlumbaalsteun geeft je een steuntje in de rug. De verstelbare steun is gemakkelijk aanpasbaar aan je persoonlijke voorkeuren. Doordat het kussen opblaasbaar is kun je zelf bepalen hoeveel steun je wilt en waar de steun in de rug gegeven dient te worden.
Voordelig meubilair huren?
Wist je dat je ook voordelig een bureaustoel kunt huren? Een ergonomische bureaustoel biedt optimale ondersteuning voor je lichaam dankzij de vele instelmogelijkheden. Het kantelmechanisme stimuleert een actieve zithouding en verbetert daarmee de doorbloeding. Je voorkomt hiermee een statische werkhouding.
2. Verhoog je laptop met boeken
Als je - bij elkaar opgeteld - meer dan 120 minuten per dag op een laptop werkt, adviseren wij om gebruik te maken van een laptopstandaard, een klavier en een muis. In de Arbowet is een richtlijn opgenomen waarin staat dat bij meer dan 120 minuten werken met een computer het beeldscherm en toetsenbord onafhankelijk van elkaar moeten kunnen worden ingesteld. Geen laptopstandaard? Verhoog je laptop dan met een stapel boeken. Hiermee verminder je de belasting op je nek en schouders.
3. Schoenendoos of kinderopstapje als voetsteun
De bovenkant van het zitvlak moet tot aan je aan je knieschijf komen. Bungelen je benen? Zorg dan voor een goede voetsteun. Gebruik bijvoorbeeld een stevige schoenendoos. Een trapje van de kinderen kan ook worden ingezet als verhoging van je voeten. Op zoek naar een verstelbare voetensteun? Kies bijvoorbeeld voor de Footmate Basic. Dit is een voordelige voetensteun die in drie standen kan worden ingesteld. Een verhoging van je voeten voorkomt dat de benen afhangen en afknellen. Dit draagt bij aan een betere werkhouding.
4. Actief zitten met een zitbal
Een zitbal is een voordelig hulpmiddel om meer beweging toe te voegen op je werkplek. Onderuitgezakt zitten gaat gewoon niet. Kortom: je wordt constant gestimuleerd een juiste houding aan te nemen. Tijdens het balanceren op de zitbal train je de buik en rugspieren, hierdoor neemt vermoeidheid af en dit vermindert bovendien de kans op rugklachten. Een actieve houding stimuleert daarnaast de doorbloeding, waardoor meer zuurstof naar de hersenen wordt gebracht. Hierdoor kun je je beter concentreren en productiever werken.
5. Kookwekker helpt je om herstelmomenten in te lassen
Zorg dat je gedurende de dag voldoende herstelmomenten pakt. Zet bijvoorbeeld een kookwekker om je eraan te herinneren dat het tijd is voor een pauze. Op je werk loop je nog wel eens naar je collega of neem je de trap naar kantoor. Dit wordt thuis minder. Creëer daarom voor jezelf beweegmomenten. Zet geen fles water of kan koffie op je bureau of tafel. Om het halfuur moet je toch even rechtstaan om je rug te ontlasten en omdat bewegen goed is voor de focus. Een glas water of een kop koffie halen is een perfecte reden om even recht te staan. Al stappend telefoneren is ook altijd een goed idee.
6. Staand werken met kinderstoel of strijkplank
Wissel af tussen zittend en rechtstaand werken. Je hebt daarvoor heus geen verstelbaar bureau nodig. De strijkplank kan bij niet al te grote mensen helpen. Zet die voor de boekenkast waarin je je scherm op ooghoogte plaatst. Je klavier ligt dan op de strijkplank die je op de goeie hoogte zet. Wat ook handig is, is zo’n Tripp Trapp-stoel die mensen met kinderen waarschijnlijk wel in huis hebben. Die kan je perfect op hoogte instellen. Zet die op tafel. Het zitvlak gebruik je om je scherm op te plaatsen en het plankje voor de voeten is ideaal om je klavier en muis op te leggen. Zorg dat je armen mooi in een hoek van 90 graden rusten en dan staat alles perfect.
Benieuwd hoe jij je werkplek kunt verbeteren? Of wil je tips voor meer beweging?
Doe de gratis werkplekcheck! Op afstand kijken we samen met jou naar je werkplek en geven we je tips om eenvoudig je werkplek te verbeteren.