We verplaatsen ons massaal per auto en rijden meer kilometers dan ooit. Volgens CSA Research brengen Europeanen gemiddeld 4 jaar en 1 maand van hun leven door in de auto. Breng jij ook zoveel tijd in je auto door? Een goed ondersteunende stoel is dan onmisbaar!
Een gezonde zithouding in je auto
De autostoel is niet alleen een zitplaats, maar voor veel mensen ook een mobiele werkplek. Een gezonde zithouding in je auto is dus net zo belangrijk als een gezonde werkhouding op je werkplek. Onvoldoende ondersteuning door je autostoel is vaak de oorzaken van klachten in de rug, nek, schouders en benen. Auto's zijn de laatste jaren in technisch opzicht steeds verbeterd, maar in veel gevallen is de ontwikkeling van de autostoel achtergebleven.
Rijden is een actieve interactie, waarbij het lichaam veelvuldig wordt blootgesteld aan horizontale en verticale schokbelasting. Die belasting is een aanslag op het lichaam, juist omdat we zoveel tijd doorbrengen in de auto. De wervelkolom, en daarmee alle verbonden structuren, zoals spieren, banden, gewrichten en de tussenwervelschijven hebben het zwaar te verduren. Goede redenen om aandacht te besteden aan een gezonde zithouding en de best passende stoel in een auto, vrachtwagen, bestelwagen of machine, zodat je ontspannen en comfortabel achter het stuur zit.
Onderscheidend zitcomfort
Wanneer je uren in je auto doorbrengt en je auto fungeert als mobiele werkplek, kan een goede stoel het verschil maken. Een ergonomische autostoel verbetert het zitcomfort en voorkomt rug-, nek-, schouder- en beenklachten tijdens het rijden. Dit zitcomfort creëer je door een op maat gemaakte stoel. Na het aanmeten van de persoonlijke autostoel heeft de stoel een perfecte pasvorm, met een zo groot mogelijk raakvlak tussen jou en de stoel.
De op maat gemaakte rug- en zitkussens zorgen voor de juiste ondersteuning van het been-, lende- en schoudergedeelte. Hierdoor voorkom je verstijving van de rug- en beenspieren. Onze autostoelen hebben een speciaal ontwikkelde pasvorm voor schouders, taille, bekken en bovenbenen. De zijwaartse ondersteuning zorgt voor het maximaal onderdrukken van schokken en het opvangen van acceleratie- en axiale krachten.
Het aanmeten van een persoonlijke autostoel
Bij de meting is het belangrijk dat de bestuurder in eigen auto wordt opgemeten. Allereerst worden de lichaamslengte en het gewicht van de bestuurder opgemeten. We kijken naar de vorm van de rug en doen een rugholling-meting om te beoordelen of deze opgevuld moet worden. Vervolgens bepalen we de zitlengte want er moet wat ruimte zitten tussen het einde van het zitkussen en de knieholte.
Ook houden we rekening met de auto. Niet alleen de stoel moet kloppen, ook de auto moet bij je passen. In een te kleine auto zit je te veel met opgetrokken benen, waardoor je uiteindelijk klachten krijgt. De auto die je rijdt kan invloed hebben op je klachten. Zo is er een verschil in de afstand tussen stoel en de pedalen van Duitse en Franse auto’s. In een Duitse auto zitten de pedalen verder weg dan in een Franse auto. Heb je korte benen? Dan is een Franse auto dus geschikter.
Juiste zithouding in de autostoel
Er is een aantal punten waarmee je rekening moet houden om een goede zithouding te creëren in een auto:
- Hoogte stoel: stel je stoel zo in dat je bovenbeen zo vlak mogelijk staat. Voorkom dat je knie hoger staat dan je heup. Hiermee voorkom je dat je bekken achter over kantelen, waardoor er te veel druk op je onderrug, je bekken en je staartbeen komt.
- Afstand stuur: zorg voor een lichte knik in je armen. Je mag je armen nooit overstrekken.
- Rug hoek: stel de rug hoek in op 100 à 110 graden. Ga niet te rechtop of te ver naar achteren zitten.
- Afstand benen tot pedalen-set: zorg ervoor dat je stoel niet te ver van de pedalen af staat. Zo voorkom je spanning in je benen en voeten bij het reiken naar de pedalen.
Advies op maat
Wil je meer informatie over een op maat gemaakte autostoel of wil je een gratis autostoelcontrole?