Werken met een beeldscherm kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, nekpijn en armklachten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier werkt aan een beeldschermwerkplek. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van aandoeningen die ontstaan op de werkplek. Tot nu toe weten we dat veel gezondheidsklachten ontstaan door dezelfde beweging die te vaak wordt herhaald.
Gezondheidsklachten voorkomen/verminderen
Dit komt voor op de beeldschermwerkplek, maar ook bij schilders, inpakkers, stukadoors, muzikanten en kappers. De kans op gezondheidsklachten is groter als de werkdruk hoog is en de werkhouding en werkwijze niet correct zijn. Klachten kunnen variëren van pijn, tintelingen, stijfheid, krachtverlies en koudheid.
Bij het aanpakken van de gezondheidsklachten zijn de vijf W's van belang:
- Werktaken
- Werktijden
- Werkdruk
- Werkplek
- Werkwijze
Hierbij is het belangrijk het beeldschermwerk zeer regelmatig met andere taken af te wisselen. Wanneer het niet mogelijk is om taken af te wisselen, dan is het aan te raden om micropauzes in te lassen. Als er sprake is van een te hoge werkdruk is het van belang om met de leidinggevende naar een oplossing te zoeken. Richt je werkplek zo in dat je houding zo ontspannen mogelijk is. Let hierbij op de instelling van je bureaustoel en de hoogte van je bureau, de kijkhoogte en kijkafstand tot het beeldscherm en zorg dat de muis en het toetsenbord dicht bij het lichaam geplaatst zijn. Zorg dat je werkwijze ergonomisch en ontspannen is.
Het is belangrijk om beginnende lichamelijke klachten serieus te nemen. De eerste klachten kunnen vaak snel verholpen worden.