Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Fysieke belasting in de zorg

Fysieke belasting in de zorg

Fysieke belasting in de zorg is een belangrijk onderwerp dat zowel de gezondheid van zorgmedewerkers als de kwaliteit van de zorg beïnvloedt. Wist je dat fysieke belasting één van de grootste oorzaken is van ziekteverzuim in de zorg? Zorgmedewerkers worden dagelijks blootgesteld aan diverse vormen van fysieke belasting, dat varieert van het tillen en verplaatsen van cliënten tot langdurig staan en herhalende bewegingen.

We bespreken de oorzaken en gevolgen van fysieke belasting en vertellen je over innovatieve oplossingen om deze belasting te verminderen.

Wat is fysieke belasting in de zorg?

Onder fysieke belasting in de zorg verstaan we alle fysieke inspanningen en krachten die zorgmedewerkers moeten uitoefenen op hun werk. Dit kan variëren van het tillen en dragen van zware lasten tot langdurig staan of zitten in een ongemakkelijke houding.

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn zorgmedewerkers bijzonder kwetsbaar voor fysieke overbelasting, wat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals rug- en nekpijn, spier- en gewrichtsklachten en in het ergste geval zelfs tot chronische aandoeningen.

Voorbeelden van fysieke belasting zijn:

  • (Verkeerd of te lang) tillen
  • (Verkeerd of te lang) dragen
  • Langdurig staan
  • Zitten in een ongemakkelijke houding

De impact van fysieke belasting op zorgmedewerkers

Het continu uitvoeren van fysiek belastende taken heeft een directe impact op de gezondheid van de zorgverlener. Verschillende studies tonen aan dat fysieke belasting een oorzaak is van ziekteverzuim en vroegtijdige uitval in deze branche. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de medewerker, maar ook voor de zorginstelling als geheel. Een hoog ziekteverzuim kan leiden tot hogere kosten en een lagere kwaliteit van de zorg. Er is namelijk minder personeel beschikbaar om cliënten te verzorgen. Bijkomend stijgt de werkdruk op het overige personeel.

Fysieke belasting in de zorg

Oplossingen om fysieke belasting te verminderen

Er zijn verschillende strategieën en hulpmiddelen die ingezet kunnen worden om de fysieke belasting van zorgmedewerkers te verminderen.

1. Ergonomische hulpmiddelen

Health2Work biedt diverse ergonomische hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen om de fysieke belasting in de zorg te verminderen. Denk hierbij aan tilhulpmiddelen, verstelbare bedden en transferhulpmiddelen. Deze producten helpen zorgmedewerkers om patiënten op een veilige en efficiënte manier te verplaatsen, waardoor de fysieke belasting aanzienlijk wordt verminderd.

2. Training en educatie

Het is heel belangrijk dat zorgmedewerkers goed worden opgeleid in het gebruik van ergonomische hulpmiddelen en de juiste tiltechnieken. Regelmatige trainingen en workshops kunnen helpen om bewust om te gaan met hun lichaamshouding en bewegingen. Zelf weten hoe ze hun dagelijkse werkzaamheden in de juiste houding kunnen uitvoeren, en hoe ze hulpmiddelen hierbij kunnen gebruiken. Dit draagt bij aan het voorkomen van fysieke klachten.

3. Correcte werkplekinrichting

Een goede werkplekinrichting speelt een cruciale rol in het verminderen van fysieke belasting. Zorg ervoor dat de werkplekken ergonomisch zijn ingericht en dat er voldoende ruimte is voor zorgmedewerkers om hun werk comfortabel en efficiënt uit te voeren. Wij kunnen je hierbij adviseren en een passende oplossing bieden.

Fysieke belasting zorg

Conclusie fysieke belasting in de zorg

Fysieke belasting in de zorg is een complex en veelvoorkomend probleem dat serieuze aandacht verdient. Door gebruik te maken van ergonomische hulpmiddelen, te investeren in training en educatie, en de werkplekinrichting te optimaliseren, kunnen zorginstellingen de fysieke belasting van hun medewerkers aanzienlijk verminderen. Health2Work staat klaar om als kennispartner in ergonomie te ondersteunen bij het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving in de zorg.

Gratis testen van zorginnovaties

Wist je dat je bijna al onze producten gratis kunt testen, op eigen locatie? Zo kun je zelf in alle rust en een bekende omgeving ervaren welke producten het beste aansluiten op jouw wensen en behoeften. Bij alle producten waar dit mogelijk is, zie je de optie ‘proefplaatsing’ staan. Wanneer je hiervoor kiest wordt het product bij jou op locatie gebracht en leggen wij je uit waar je op moet letten tijdens het testen. Na de tijd kun je beslissen of je het product wilt houden, of liever wilt retourneren.

We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op met een van onze ergonomische adviseurs.

Neem contact op >
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper

Relevante blog posts

5 redenen om voor een zit-sta bureau te kiezen voor je kantoor
5 redenen om voor een zit-sta bureau te kiezen voor je kantoor

In de moderne werkomgeving kom je steeds vaker een verstelbaar zit-sta bureau tegen. Maar wist je dat een verstelbaar bureau veel voordelen biedt voor kantooromgevingen? In...