De mens is niet gemaakt om 8u per dag te zitten. Toch laten we ons lichaam soms urenlang per dag stilzitten in dezelfde houding. En dat een hele loopbaan lang. Karen Fabry is ergocoach in het AZ Sint-Lucas te Gent. Tijdens haar presentatie op een beurs gericht op preventie en welzijn op de werkvloer, sneed ze het onderwerp langdurig zitten aan.
Klachten als gevolg van langdurig zitten
De eerste klachten van sedentair gedrag vestigen zich op de armen, de nek en de schouders. Door langdurig en herhaaldelijk in dezelfde houding te blijven, kunnen pijn, stijfheid, tintelingen en spierkrampen optreden. Deze klachten kunnen zelfs evolueren naar een chronisch letsel, zoals een chronische hernia.
Daarnaast wordt ook het risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogt door sedentair gedrag. Door onvoldoende beweging doorheen de dag verbranden de spieren minder, waardoor ook de bloedcirculatie vertraagt. Vetten krijgen zo meer kans om te blijven kleven.
Bovendien weten we ook dat langdurig zitten een ernstige invloed heeft op het risico op diabetes type 2. Door een gebrek aan beweging worden de receptoren voor insuline ongevoelig waardoor suiker blijft circuleren in het bloed en er dus nog meer insuline wordt aangemaakt.
We kijken ook eens naar de gevolgen op de hersenactiviteit. We vergelijken twee hersenscans. Links zien we een scan van iemand die al 20 minuten zit. Rechts kunnen we zien dat de hersenen veel actiever zijn bij iemand die 20 minuten in beweging is geweest. Door geregeld te bewegen, krijgen de hersenen meer zuurstof en kunnen we dus productiever zijn.
De gevolgen van langdurig zitten gaan nog verder. Zelfs het valrisico bij ouderen wordt erdoor beïnvloed. De heupbuigers verkorten, waardoor hun beweeglijkheid afneemt. Daardoor wordt rechtop zitten of lopen op latere leeftijd moeilijker. Hoe minder beweeglijkheid in de heupbuigers, hoe meer we voorover zullen buigen bij het stappen en zitten later. Dit brengt heel wat nadelen met zich mee, zo wordt de kans dat we vallen groter bijvoorbeeld.
Langdurig zitten onderbreken
Langdurig zitten voldoende onderbreken met beweging is cruciaal om de bovenstaande gezondheidsrisico’s het minste kans te geven. Regelmatig lopend bellen en van houding wisselen kunnen bijvoorbeeld al betekenis vol zijn in het verminderen of voorkomen van klachten door langdurig zitten. Lees hier meer over in onze blog.
Had je graag meer info gewenst over onze sedentair gedrag? Zoek je een dynamische oplossing om je lichaam in beweging te houden doorheen de dag? Neem contact met ons op of vraag onze gratis ergonomiegids aan.