Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe houd je bewoners van zorgorganisaties in beweging?

Hoe houd je bewoners van zorgorganisaties in beweging?

Gedurende de coronapandemie werd veel dagbesteding afgelast. Naar buiten gaan werd voor de bewoners van zorgorganisaties beperkt. Voor hen was het lastiger om zich bezig te houden en voldoende te bewegen. Gelukkig zijn er veel manieren om ook binnen aan genoeg beweging te komen. Waarom is beweging belangrijk en hoe zorg je voor beweging in een kleine ruimte? Een aantal tips voor je op een rij.

Bekijk hier alle producten die beweging stimuleren

Nut van bewegen

Beweging is belangrijk. Het houdt ons gezond, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en heeft een positieve invloed op ons welzijn en zelfbeeld.

Groot tekort aan bewegingsvrijheid

Tijdens de coronapandemie was het lastig voor bewoners om in beweging te blijven; wekelijkse sportuurtjes mochten niet meer, familieleden konden niet meer samen met bewoners wandelen en veel dagbesteding viel weg. De grenzen van de eigen kamer zijn beperkt en dagen niet voldoende uit tot bewegen.
Gelukkig werd er hard gewerkt aan alternatieven voor contact, maar helaas stonden deze mijlenver af van de normale situatie. Als je de hele dag op een kamer moet verblijven, komt je dagelijkse ritme en structuur te vervallen. Juist deze structuur is voor de meeste bewoners erg belangrijk. Het creëren van beweegmomenten kan bijdragen aan de structuur en de gezondheid van cliënten.

Creativiteit en beweging

In heel België zien we creativiteit om beweging in huis te halen. Sportwinkels verkopen meer sportapparatuur dan ooit tevoren. Kinderen bewogen op muziek in de huiskamer, ze doen challenges met rollen toiletpapier, bewegingsganzenbord, berenjacht en noem maar op. Ook nu de coronaregels versoepeld worden, blijft beweging een belangrijk vraagstuk. Een verplichte quarantaine bijvoorbeeld zou niet mogen leiden tot een gebrek aan beweging. Binnen Health2Work zijn wij dagelijks bezig met het thema beweging en vinden wij het belangrijk dat ook de bewoners de mogelijkheid hebben tot beweging. We delen daarom graag een aantal tips waarmee je op de eigen kamer van een bewoner meer beweging kan toevoegen en stimuleren.

Hulpmiddelen om meer te bewegen in een kleine ruimte

Hoe stimuleer je beweging in een kleine ruimte? Onderstaand geven we een aantal voorbeelden van hulpmiddelen waarmee je beweegmomenten kunt creëren voor je cliënten. Hopelijk inspireren we velen om de bewoners in beweging te houden. Uiteraard zijn ook jullie tips van harte welkom. Laat ze ons vooral weten!

De Swopper

Een Swopper is bedoeld om in een gezonde houding te werken. De Swopper zorgt ervoor dat je tijdens het zitten beweegt, kan ook veel intensiever gebruikt worden. Je kan de veerkracht instellen waarmee je het mogelijk maakt om bijvoorbeeld te bouncen op muziek. Zoek het favoriete muzieknummer van je bewoner, Swopper erbij en je creëert een fijn beweegmoment.

Happy legs

Niet alle cliënten kunnen makkelijk lopen of bewegen. De HappyLegs neemt de loopbeweging over en biedt een beweegmoment terwijl je zit. De HappyLegs stimuleert de bloedcirculatie en wordt nu al veel ingezet (ook op kantoor) bij behandeling van obesitas, diabetes en vasculaire aandoeningen. De HappyLegs is voorzien van een afstandsbediening, waarmee de cliënt zelf de training kan starten. De HappyLegs is ook eenvoudig te reinigen en verplaatsen.

Fietsuurtje

Een deskbike is speciaal gemaakt om achter een tafel of een bureau te fietsen. De fiets is compact, makkelijk te verplaatsen en stabiel. Met een deskbike kan je eenvoudig een matig of intensief beweeg moment creëren.

De een vindt het fijn om te fietsen tijdens zijn of haar favoriete tv-programma, een ander kijkt liever naar een virtueel beeld. Zo voelt het echt alsof je door een mooie omgeving fietst. Maar ook onder het genot van leuke muziek, tijdens het lezen van de krant of het spelen van een spelletje kun je de deskbike inzetten! Als je de deskbike combineert met een in-hoogte verstelbaar en verplaatsbaar tafeltje neemt het niet te veel ruimte in en past het in iedere leefomgeving.

Al zittend fietsen met een stoelfiets

Fietsen vanuit je luie stoel: met een stoelfiets combineer je beweging en relaxen. Laat een cliënt fietsen tijdens het tv kijken of het luisteren van muziek. De Ergodeskbike stoelfiets is een eenvoudige maar effectieve stoelfiets. Wil je de gefietste afstand bekijken? Kies dan voor een uitgebreidere variant. Met de InMotion mini-crosstrainer stel je zelf de weerstand in en worden de prestaties van de gebruiker weergegeven op het display.

Actief zitten en bokspringen

De Zami is een kruk waarop je in een heel actieve en gezonde houding kan zitten. Deze kruk is er in vele maten. Heerlijk als afwisseling van een lange periode inactiviteit. En als er genoeg ruimte is kan je er zelfs over bokspringen.

Zitfitbal

Een zitbal maakt zitten dynamisch. Zelfs al zit je er alleen maar op dan werk je aan je evenwicht, je core-stability en je houding. Op een dergelijke bal kan je ook oefeningen doen. Even googelen en je vindt ze in overvloed. Deze oefeningen zijn voor een klein deel van de bewoners geschikt.

Deel je tips met ons!

We hopen dat iedereen de komende tijd gezond en waar mogelijk voldoende in beweging blijft. Veel plezier met deze tips! Heb jij tips die je met ons wilt delen? Of heb je een vraagstuk waar je niet uitkomt? Neem contact met ons op.

Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper

Relevante blog posts

Productiever door beweging
Productiever door beweging

Bewegen is gezond, dat weet iedereen, maar wat voor invloed heeft dynamisch werken nou precies? Wat zijn de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten, hoe kan je het voorkom...

5 redenen om meer te bewegen op je werkplek
5 redenen om meer te bewegen op je werkplek

Langdurig zitten is ongezond, maar ook te veel staan kan negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het is de afwisseling die belangrijk is. Iedere vorm van beweging g...

Ergonomie in de zorg
Ergonomie in de zorg

In de zorg neemt de werkdruk al jaren toe. Ook het ziekteverzuim in Nederland is ongekend hoog. Het eerste kwartaal van 2020 was het verzuim in de zorg met 6,7% (CBS, 2020)...