Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe krijg je grip op ziekteverzuim?

Hoe krijg je grip op ziekteverzuim?

Grip krijgen op ziekteverzuim en fysieke arbeidsbelasting is binnen de zorg een belangrijk agendapunt. Zorgorganisaties ervaren ziekteverzuim als een groot probleem. Het arbeidsproces wordt verstoord, vaak is extra personeel nodig om de kwaliteit van zorg te kunnen blijven garanderen en het ziekteverzuim kost veel geld.

Vier op de vijf zorgmedewerkers kampt met fysieke klachten

Ruim vier op de vijf medewerkers (85%) in de Nederlandse zorg heeft fysieke klachten. Zo kan 23% wegens rug-, nek- en/of schouderklachten hun eigen werk niet meer uitvoeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en Stichting IZZ.

Het gevolg van fysieke klachten leidt tot minder goed functioneren en daling van de productiviteit van zorgmedewerkers. Dit resulteert in een hoog ziekteverzuim en enorme verzuimkosten binnen zorgorganisaties.

Direct resultaat!

Health2work heeft de digitale tool ‘Ergonomiepaspoort Zorg ontwikkeld. Deze tool geeft inzicht, tips en aanbevelingen over risicofactoren van medewerkers. Door deze risicofactoren inzichtelijk te hebben, kan hierop worden ingespeeld en het ziekteverzuim worden beperkt.

Het Ergonomiepaspoort Zorg is een online applicatie, waarmee ergocoaches, arbo-preventiemedewerkers en arbo-coördinatoren eenvoudig en gestructureerd een werkplekonderzoek kunnen uitvoeren. Het Ergonomiepaspoort Zorg kan zowel preventief als curatief gebruikt worden en vanaf iedere computer, laptop of tablet met een internetverbinding benaderd worden. Na het uitvoeren, ontvangt de medewerker direct een rapportage op maat met tips en aanbevelingen.

Voordelen van het Ergonomiepaspoort Zorg:

  • Eenvoudig en snel werkplekonderzoek uitvoeren
  • Direct rapportage na werkplekonderzoek
  • Preventief en curatief inzetbaar
  • Snelle implementatie
  • Direct resultaat op verzuimcijfers
  • Kosten besparing
  • Verhoogt werkplezier en daarmee de kwaliteit van zorg

Partnership

Het is ook mogelijk Health2work in te schakelen als partner. Samen met onze deskundigen inventariseren wij de risicofactoren zowel individueel als organisatiebreed. Health2Work is ervan overtuigd dat een gezonde werkomgeving bijdraagt aan het verhogen van het werkplezier en medewerkers voldoening geeft. Dit zorgt ervoor dat mensen gelukkiger en productiever worden.

Naast een gezonde werkomgeving en werkhouding besteden wij veel aandacht aan het productiever maken van organisaties. Het optimaliseren van het proces is hierbij het uitgangspunt. Wij kijken verder dan enkel de werkomgeving en creëren draagvlak binnen de organisatie op meerdere niveaus.

Wat willen we realiseren:

  • Terugdringen ziekteverzuim
  • Optimaliseren van werkplezier
  • Reduceren van fysieke belasting

Job satisfaction

Fysieke arbeidsbelasting heeft ook direct effect op de kwaliteit van zorg aan cliënten of patiënten. Wanneer een medewerker niet goed in zijn vel zit, kan hij/zij ook niet de verwachte kwaliteit van zorg bieden. Een gezonde, prettige en efficiënte werkomgeving stimuleert om met veel plezier en energie naar je werk toe te gaan en om in je werkomgeving optimaal te presteren.

Meer informatie over het Ergonomiepaspoort Zorg
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper

Relevante blog posts

Hygiëne en fysieke belasting in de zorg
Hygiëne en fysieke belasting in de zorg

Op dit moment is de druk op de zorg ongekend hoog en daarmee ook de fysieke belasting. Hulpmiddelen zijn noodzaak om het werk vol te houden. Daarnaast zijn de risico’s op k...

Duwen en trekken is een belangrijke oorzaak van fysieke klachten
Duwen en trekken is een belangrijke oorzaak van fysieke klachten

In zorginstellingen worden zware producten vaak handmatig verplaatst, denk aan een ziekenhuisbed of een transportkar met vuile of schone was. Uit onderzoek blijkt dat ongev...

Tips voor de zorgverlener
Tips voor de zorgverlener

In de zorg wordt veel zwaar lichamelijk werk verricht