Zitten: we doen het veel, lang, en niet altijd goed! Kantoormedewerkers zitten al gauw zo’n 10 uren per dag en dan hebben we het niet alleen over werkuren maar ook privé. Zolang zitten is niet gezond, vooral niet als je in een verkeerde houding zit! Van veel en verkeerd zitten kun je last krijgen van fysieke klachten zoals nek- en rugpijn. Een ergonomische bureaustoel helpt klachten te voorkomen en/of op te lossen. Lees in deze blog meer over het belang van een goede ergonomische bureaustoel.
Langdurig zitten is ongezond
Langdurig stilzitten is niet goed voor je lichaam. Een persoon is gemaakt om te bewegen en door beweging blijf je gezond en voorkom je klachten. Helaas zijn veel werkenden gebonden aan een bureau waar ze vrijwel de hele dag achter zitten te werken. Dat is veel te lang, en als je verkeerd zit, is het schadelijk voor het lichaam. Gevolgen van verkeerd en veel zitten uiten zich in klachten, variërend van:
- Rugpijn
- Nek- en schouderklachten
- Hoofdpijn
- RSI
- Diabetes type 2
- Hart- en vaatziekten.
Waarom kiezen voor een ergonomische bureaustoel?
Een ergonomische bureaustoel kan helpen met het voorkomen en/of reduceren van de eerder genoemde klachten. Een goede (ergonomische) kantoorstoel is ontworpen om je lichaamsbewegingen te volgen en je de juiste steun te bieden. Volgt de bureaustoel daadwerkelijk je bewegingen en biedt hij je de juiste steun, dan kan de stoel al snel klachten als: rug- en nekpijn tegengaan en/of voorkomen. De voorwaarde is wel dat de stoel, en je bureau, goed afgesteld zijn op jouw lichaamsafmetingen. Ook op een ergonomische bureaustoel kun je verkeerd zitten en alsnog klachten krijgen. Met een zitinstructie weet je zeker dat je goed zit!
“Ik had zelf regelmatig last van mijn rug. De HAG Capisco dwingt me om continu van houding te wisselen en stimuleert een rechte houding. Mijn rugklachten zijn aanzienlijk verminderd sinds ik deze ergonomische stoel gebruik.”
Stijn de Bock (Projectmedewerker Max Mobiel)
Waar moet een goede bureaustoel aan voldoen?
Het beste is als je bureaustoel over zoveel mogelijk functionele instellingen beschikt en voldoet aan de Europese normen voor ergonomische bureaustoelen (NEN-EN 1335). Welke instellingen zijn belangrijk en waarom? Hier volgt een opsomming.
Tip: het is handig om dit lijstje bij de hand te houden als je opzoek bent naar een nieuwe bureaustoel!
- Verstelbare diepte en hoogte van de stoelzitting: de onderbeen- en bovenbeenlengte verschillen namelijk per persoon.
- Verstelbare hoek en hoogte rugleuning en lumbaal steun: ook de lengte van de rug verschilt sterk per persoon. Goede ondersteuning van je (onder)rug zorgt ervoor dat de S-vorm van je ruggenwervels in de juiste positie blijft. Op die manier is de druk op de wervels het laagst. Let er ook op dat de rugleuning hoog genoeg is voor jouw rug. Een rugleuning die onder je schouders eindigt, biedt niet voldoende steun.
- Beweegmechanisme: dit mechanisme zorgt voor een actieve zithouding en voorkomt een statische werkhouding. Het mechaniek stimuleert de doorbloeding, voorkomt klachten én zorgt voor constante ondersteuning. Of je nu naar voren of naar achteren leunt, de rugleuning beweegt mee.
- 4D armleggers: deze zorgen ervoor dat je armen ondersteund zijn zodat je je schouders zoveel mogelijk kunt ontspannen. 4D armleggers zijn in hoogte, breedte en diepte te verstellen en naar binnen draaibaar.
Een ergonomische bureaustoel betaalt zichzelf terug
Een ergonomische bureaustoel mag dan meer kosten dan een ‘gewone’ bureaustoel, het is de investering zeker waard! De stoel voorkomt klachten, zoals rug- en nekpijn, waardoor medische kosten en ziekteverzuim vermeden worden. En dat zijn alleen de directe kosten. Denk ook aan de indirecte kosten zoals die van de leidinggevende en collega’s. Zij moeten de afwezigheid opvangen door (een deel van) het takenpakket over te nemen of door op zoek te gaan naar een vervangende werkkracht. Uit onderzoek blijkt dat dit soort ongeplande werkzaamheden leidt tot een productiviteitsverlies van 30%. Uiteindelijk is verzuim duurder dan de aanschaf van een ergonomische bureaustoel.[1] Daarbij levert een duurzame oplossing voor de klachten van de werknemer waardering en vertrouwen op. Met het verdwijnen van de klachten verschijnen bevlogenheid en gedrevenheid van de werknemer!
Wat kan ik nog meer doen om klachten op te lossen en te voorkomen?
Soms is een bureaustoel alléén niet voldoende om de klachten op te lossen en is er meer nodig, zoals overgaan naar dynamisch werken en het gebruik van aanvullende ergonomische hulpmiddelen zoals een ergonomische muis. Voorál is het belangrijk om je bewust te zijn van het belang van ergonomie op de werkplek. Als je het belang niet inziet van ergonomische aanpassingen, dan wordt het lastig om een gezonde werkhouding aan te nemen en vol te houden. Zorg dus voor meer kennis en bewustwording omtrent gezond werken. Wil je meer informatie? Woon dan een van onze workshops bij welke aansluit op jouw vraag.
Bij levering van een ergonomische bureaustoel krijg je van ons meteen een zitinstructie zodat je precies weet hoe je je stoel goed instelt, en waarom je je stoel op die manier moet instellen. Deze kennis werkt vaak als stimulans om de goede zithouding aan te houden, vooral als na een tijdje duidelijk wordt dat de klachten daadwerkelijk verminderen.
Wil je meer tips?
Wil je nog meer tips en advies over hoe jij van je rugpijn af kunt komen? Bel of mail ons of vul onderstaand formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
En onthoudt: ergonomische oplossingen hoeven niet groots te zijn om een wezenlijk verschil te maken!