Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Top ergonomische bureaustoelen voor het verlichten van rugpijn

Top ergonomische bureaustoelen voor het verlichten van rugpijn

Veel kantoormedewerkers hebben last van rugpijn. Rugpijn door langdurig zitten is namelijk een veelvoorkomend probleem onder deze groep werknemers. Een slechte zithouding, vaak veroorzaakt door een onjuiste bureaustoel kunnen bijdragen aan lage rugklachten. Een ergonomische bureaustoel kan helpen deze klachten te verlichten door optimale ondersteuning en aanpassingsmogelijkheden te bieden, zodat de gebruiker comfortabeler kan zitten. In deze blog bespreken we enkele ergonomische bureaustoelen die speciaal zijn ontworpen om rugpijn te verlichten en geven we advies over hoe je de juiste stoel kiest. Lees snel verder.

Waarom kiezen voor een ergonomische bureaustoel?

Een goede ergonomische bureaustoel ondersteunt de natuurlijke kromming van de wervelkolom, het bevordert een actieve zitpositie en biedt voldoende instelmogelijkheden. Veel klachten ontstaan door langdurig zitten zonder beweging, en een ergonomische stoel kan hierbij helpen door het beweegmechanisme. Dit stimuleert het lichaam om regelmatig te veranderen van houding.

RH Logic 400

De RH Logic 400 is een populaire keuze voor mensen met rugklachten. Deze stoel heeft een hoge rugleuning en een instelbare lendensteun. Dit maakt de stoel uitstekend geschikt voor het verlichten van zowel lage als hogere rugpijn. Met verschillende instelmogelijkheden, zoals verstelbare rughoek, armleuningen en zitdiepte, kan de stoel perfect worden aangepast aan de gebruiker.

RH Logic 300

De RH Logic 300 is ideaal voor kleinere gebruikers of mensen die een stoel zoeken met een compactere rugleuning. Net als de RH Logic 400 biedt ook deze stoel uitgebreide verstelmogelijkheden en een comfortabele, ergonomische zit. De stoel is ontworpen om mensen met rug-, nek- en schouderklachten optimaal te ondersteunen en biedt een goede balans tussen bewegingsvrijheid en stabiliteit.

BMA Axia 2.2

De BMA Axia 2.2 onderscheidt zich door zijn flexibele ontwerp. De stoel kan namelijk volledig worden aangepast aan de individuele gebruiker. Met een verstelbare lendensteun en mechaniek ondersteunt deze bureaustoel een goede zithouding, wat essentieel is bij het verlichten van rugpijn. Het synchroonmechaniek zorgt ervoor dat de rug en zitting samen bewegen, waardoor de belasting op de wervelkolom gelijkmatiger wordt verdeeld. Dit maakt de Axia 2.2 bijzonder geschikt voor mensen die langdurig achter hun bureau zitten.

Belangrijke kenmerken om op te letten bij het uitzoeken van een bureaustoel

Er zijn enkele belangrijke eigenschappen waar je op moet letten bij het uitzoeken van een bureaustoel om (lage) rugklachten te verlichten:

  • Instelbare lendensteun: ondersteunt de onderrug en bevordert een juiste houding.
  • Verstelbare rugleuning en zitdiepte: hierdoor kan de stoel worden aangepast aan de lengte van de gebruiker, wat helpt om de druk op de rug te verminderen.
  • Beweegmechanisme: stoelen met een synchroonmechaniek of beweegmechanisme bevorderen beweging tijdens het zitten, wat de rugspieren versterkt en stijfheid vermindert.

Hoe vermindert een ergonomische stoel rugklachten?

Volgens onderzoek (The Spine Journal, 2010), kan een goed afgestelde ergonomische bureaustoel helpen om de lichaamshouding te verbeteren, de belasting op de wervelkolom te verlagen en de pijnsymptomen tot wel 50% te verminderen. Dit komt doordat een ergonomische stoel ondersteuning biedt die overeenkomt met de natuurlijke vorm van de ruggengraat, wat spanning en ongemak kan verminderen. Een stoel met voldoende verstelmogelijkheden helpt gebruikers bovendien om af te wisselen tussen actieve en ontspannen zitposities, wat essentieel is voor het behouden van een gezonde rug

Productaanbevelingen van Health2Work

Bij Health2Work vind je een breed assortiment aan ergonomische bureaustoelen die ontworpen zijn om rugklachten te verminderen. Twee aanbevolen modellen zijn de RH Logic 400 en de RH Logic 300, die allebei gratis kunnen worden getest via de 30 dagen proefplaatsing. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe de juiste stoel kan bijdragen aan een pijnvrije werkdag

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda

Relevante blog posts

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?
Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

We krijgen dagelijks de vraag hoe je een bureaustoel op de juiste manier instelt. Met alleen het aanschaffen van een goede bureaustoel ben je er namelijk nog niet. Wanneer ...

Het instellen van je ergonomische bureaustoel
Het instellen van je ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel biedt optimaal comfort en ondersteuning tijdens het werken. Het correct instellen van de stoel is essentieel voor ergonomisch werken. In deze b...