Retour à la vue d'ensemble
Retour à la vue d'ensemble

Een nieuw tijdperk voor ergonomie op het werk

Een nieuw tijdperk voor ergonomie op het werk

Als kennispartner ergonomie en als leverancier van ergonomisch kantoormeubilair verwelkomen we het nieuwe KB voor ergonomie op het werk en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) met open armen. Gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 15 mei 2024, treedt dit KB op 25 mei in werking en markeert het een mijlpaal in het creëren van een veiligere en gezondere werkomgeving voor alle werknemers.

Een compleet wettelijk kader

Het nieuwe KB legt de verantwoordelijkheid bij werkgevers om ergonomie te integreren in zowel het ontwerp van nieuwe werkplekken als bij het aanpassen van bestaande werkplekken. Hierbij moet een preventiebeleid worden gevoerd dat gericht is op het voorkomen van musculoskeletale risico's op het werk. Dit beleid moet een alomvattende aanpak hebben, rekening houdend met verschillende risicofactoren zoals biomechanische en andere risico's die verband houden met de werkpost, inclusief resultaten van risicoanalyses in andere welzijnsdomeinen die de musculoskeletale risico's kunnen beïnvloeden. Specifieke biomechanische risicofactoren, zoals krachtgebruik, repetitieve bewegingen en werkhoudingen, moeten worden geanalyseerd. Passende preventiemaatregelen moeten worden genomen en het preventiebeleid moet regelmatig worden geëvalueerd en geactualiseerd. Verschillende actoren, waaronder de preventieadviseur-ergonoom en de preventieadviseur-arbeidsarts, spelen een rol in dit beleid. Werknemers en het comité voor preventie en bescherming op het werk moeten worden geïnformeerd en opgeleid over musculoskeletale risico's en preventiemaatregelen.

Meer aandacht voor ergonomie

Met de implementatie van dit nieuwe KB wordt een nieuw tijdperk van welzijn op het werk ingeluid. Werkgevers worden aangemoedigd om ergonomie te integreren in alle aspecten van de werkomgeving, waardoor niet alleen de fysieke gezondheid van werknemers wordt bevorderd, maar ook hun algehele welzijn en productiviteit worden verbeterd.

Als reseller van ergonomisch kantoormeubilair zijn we er trots op om deel uit te maken van deze positieve verandering en staan we klaar om werkgevers te ondersteunen bij het creëren van gezonde en productieve werkomgevingen.

Bronnen

FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, 15-05-2024. “Nieuw KB over ergonomie op het werk en de preventie van MSA,” https://werk.belgie.be/nl/nieuws/nieuw-kb-over-ergonomie-op-het-werk-en-de-preventie-van-msa.

Mensura, 15-05-2024. “Nieuw KB ergonomie treedt op 25 mei in werking,” Nieuw KB ergonomie treedt op 25 mei in werking - Mensura.