In de zorg hebben cliënten vaak te maken met overgevoeligheid voor prikkels. Deze prikkels komen van verschillende bronnen, zoals geluiden, geuren, veranderingen, kleuren, aanrakingen en bewegingen. Dit kan leiden tot stress, onrust en gedragsproblemen.
Ontfocussen biedt een effectieve oplossing om prikkels te verminderen, waardoor cliënten meer rust ervaren. In dit blog leggen we uit hoe ontfocussen werkt en bespreken we innovatieve zorgoplossingen die bijdragen aan de rust voor jouw cliënten én de omgeving.
Wat doe je als een bewoner omgevingsprikkels zelf niet goed kan reguleren en hierdoor veel stress ervaart?
Wat is ontfocussen?
Onze hersenen verwerken de hele dag door informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Soms komt er echter zoveel informatie binnen dat dit stress en onrust veroorzaakt. Met name in de zorg kan dit problematisch zijn, waar een teveel aan prikkels kan leiden tot gedragsproblemen. Dit komt vooral voor bij mensen die moeite hebben met prikkelverwerking, zoals dementerende ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Ontfocussen biedt een oplossing door cliënten tijdelijk in een prikkelarme omgeving te plaatsen. Hierdoor krijgen zowel lichaam als geest de kans om te herstellen.
Ontfocussen is een innovatieve methode die cliënten helpt bij het verminderen van fysieke en mentale belasting. In de zorg leidt dit vaker tot een betere gemoedstoestand, minder probleemgedrag en meer rust, voor zowel de cliënt als voor de zorgverlener. Vooral in situaties waarin prikkelverwerking een uitdaging is, zoals bij dementie of verstandelijke beperkingen, biedt ontfocussen uitkomst.
Innovaties rondom ontfocussen
De uitdaging voor dementerende ouderen
Bij dementerende ouderen is het vaak moeilijk om prikkels te verwerken. In een prikkelarme omgeving kunnen ze onrustig worden en zelf prikkels gaan creëren, wat kan leiden tot stress en ongemak. Dit is niet alleen belastend voor de cliënten, maar ook voor de zorgverleners die moeten omgaan met gedragsproblemen zoals dwalen, roepen of onrustig gedrag.
Onderzoek van Prins, Heijkants en Willemse toont aan dat bij 80% tot 90% van de mensen met dementie één of meerdere gedragsproblemen voorkomen. Deze problemen zijn vaak een gevolg van een verstoorde prikkelverwerking door de ziekte. Deze gedragsproblemen zorgen voor extra uitdagingen en stress bij zorgverleners.
De innovatieve Re-load ontfocus-stoel biedt hier een oplossing voor. Tijdens de pilotfase is gebleken dat deze stoel een positief effect heeft op het verminderen van probleemgedrag en stress bij cliënten, terwijl het tegelijkertijd alertheid stimuleert.
Niet alleen bij dementie, maar ook bij mensen met een verstandelijke beperking speelt prikkelverwerking een grote rol. Onrust en stress kunnen ontstaan door over- of onderprikkeling. De Re-load stoel helpt om de balans te herstellen door prikkels te verminderen of juist toe te voegen.