De 4-Senses Cap zorgt ervoor dat omgevingsprikkels gereduceerd worden. In het ontwikkeltraject van deze innovatie is er nauw samengewerkt met zorgorganisaties. Samen realiseer je een innovatie die bijdraagt aan een mooier leven voor cliënten en een duurzame werkomgeving voor medewerkers. Amerpoort is één van de organisaties die het product in de praktijk getest heeft.
Dagelijks zet Amerpoort zich in voor een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. De 4-Senses Cap is getest op een woonlocatie voor kinderen en jongvolwassenen met een ernstige meervoudige beperking. ‘De cliënten die hier wonen hebben ernstige prikkelverwerkingsproblemen,’ vertel Esther Slob-Hommersom, coördinerend begeleider van deze woonlocatie. Esther was benieuwd naar de reactie van de bewoners op dit product en heeft de 4-Senses Cap getest.
De 4-Senses Cap is een uniek product dat helpt bij het reduceren en beïnvloeden van prikkels. De Cap is een doorontwikkeling van de 4-Senses akoestische stoel. De Cap is speciaal ontworpen voor mensen in een rolstoel. Het product is geschikt voor elk type rolstoel en is makkelijk te verplaatsen. Het product is zo vormgegeven dat mensen die plaats nemen onder de Cap het gevoel hebben in een eigen bubbel te zitten en hierdoor tot rust komen. Door te kiezen uit verschillende verlichtingskleuren en het afspelen van muziek kun je de omgeving op de individuele wensen en behoeften afstemmen. Hiermee creëer je een veilige en rustige omgeving.
‘Ik was positief verrast door het direct zichtbare effect van de Cap. Het vergroot de leefwereld van cliënten! Waar zij normaliter in bepaalde situaties uit de groep worden gehaald, zorgt de 4-Senses Cap ervoor dat een cliënt langer deel uit kan maken van de groep,’ aldus Esther.
De woongroep waar de 4-Senses Cap is getest, telt acht bewoners. Tijdens de testperiode is het product door elke bewoner getest. Esther vertelt over een paar praktijkvoorbeelden:
‘Een bewoner die normaliter niet tegen keukengeluiden kan, zoals het geluid van: plastic, een mixer of een waterkraan, kan bij het opzetten van de muziekkap wel in de woonkamer zijn.'
Een cliënt kan op deze manier toch tot rust komen en wel bij de groep betrokken blijven en hoeft niet uit een situatie of ruimte gehaald te worden, wat het continue verplaatsen van cliënten verminderd.
Esther Slob-Hommersom (coördinerend begeleider)
Een ander voorbeeld is een bewoner die erg gericht is op haar begeleiding, omgeving en snel angstig is. Toen zij onder de 4-Senses Cap werd geplaatst en er muziek werd afgespeeld, was zij erg ontspannen en is zelfs in een drukke omgeving in slaap gevallen. Mooi en bijzonder om te zien dat zo’n Cap hierin een verschil kan maken!’
Esther: 'Als een cliënt overprikkeling nadert hoef je hem niet in een prikkelarme ruimte te zetten, maar kun je in een drukke omgeving dankzij dit hulpmiddel toch zorgen voor een flinke demping van omgevingsgeluiden.'
Cliënten raken minder snel overprikkeld waardoor ze minder snel zelfbeschadigend gedrag laten zien. Dit zorgt voor een beter leven van de cliënt.
Esther Slob-Hommersom (coördinerend begeleide
Cliënten die moeite hebben om tot rust te komen, stress ervaren en prikkelgevoelig zijn kunnen baat hebben bij deze Cap. Benieuwd naar de 4-Senses Cap of wil je verder praten over wat innovaties kunnen betekenen voor jouw organisatie?