Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen?

Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen?

Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen?

Wanneer je veel uren doorbrengt achter je bureau, is een ergonomische bureaustoel van belang voor een goede gezondheid en productiviteit. Maar waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen? In ons nieuwste blog vertellen wij meer over waar een ergonomische bureaustoel aan moet voldoen.

Voordelen ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel brengt veel voordelen met zich mee, zowel lichamelijk als mentaal.

  • Een betere zithouding: als je een ergonomische bureaustoel goed instelt, zorgt dit voor een juiste houding. Zo kan je comfortabel te werk waardoor je productief en actiever bent.
  • Voorkomt fysieke klachten: doordat de ergonomische bureaustoel een juiste houding creëert, voorkom je fysieke klachten. Dit komt doordat de stoel op jouw lichaam wordt aangepast.
  • Verhoogde productiviteit: doordat je de juiste ondersteuning krijgt en comfortabel je werkzaamheden kan uitvoeren, kun jij je beter concentreren en efficiënter werken.

Eisen ergonomische bureaustoel

Er zijn verschillende criteria waar een ergonomische bureaustoel aan moet voldoen, zodat jij comfortabel je werkzaamheden kan uitvoeren.

1. Verstelbare zithoogte

Een van de vereisten waar een ergonomische bureaustoel aan moet voldoen is een verstelbare zithoogte. Een verstelbare hoogte zorgt ervoor dat je de stoel kan aanpassen naar jouw lengte, dit is essentieel voor de juiste houding. Alleen zo kunnen je voeten plat op de grond staan en knieën in de juiste hoek staan.

2. Verstelbare rugleuning

Om rugpijn te voorkomen is het belangrijk om je rug te ondersteunen, dit kan met een verstelbare rugleuning. Het is belangrijk dat de rugleuning in de hoogte en in de hoek verstelbaar is. Je wilt de natuurlijke S-vorm van je lichaam ondersteunen. De ronding moet dus op de juiste hoogte zitten. Als je de rugleuning juist hebt ingesteld biedt het de juiste ondersteuning en zorgt dit voor een natuurlijke houding.

3. Diepte verstellen

Om comfortabel te zitten moet de diepte verstelbaar zijn. Het is namelijk belangrijk om genoeg ruimte te houden tussen de achterkant van de knieën en de zitting van de stoel. Zo worden je bovenbenen in de juiste houding ondersteund. Dit zorgt niet alleen voor comfortabele houding, maar ook voor de juiste houding zodat je geen klachten krijgt.

4. Armleuningen

Om je armen te ondersteunen en spierspanning te verminderen is het belangrijk dat de armleuningen verstelbaar zijn. Daarnaast is het ook handig dat je je armsteunen naar achter kan plaatsen, zodat je dicht bij het bureau kan zitten.

Conclusie

Een ergonomische bureaustoel moet aan verschillende criteria voldoen. Door te kiezen voor een ergonomische bureaustoel die voldoet aan deze criteria, voorkom je lichamelijke klachten en verhoog je de productiviteit. Het is essentieel om een bureaustoel te vinden die bij jou past. Wil jij meer informatie over de verschillende soorten ergonomische bureaustoel? Neem dan contact op met een van onze ergonomische adviseurs.

Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi