Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Wat is de kost van musculoskeletale aandoeningen in België?

Wat is de kost van musculoskeletale aandoeningen in België?

Lage rugpijn is de meest voorkomende werk gerelateerde aandoening. De impact van lage rugklachten is dan ook groot: de kosten, direct en indirect, kunnen oplopen tot 6000 euro per persoon per jaar. Uit het onderzoek van Gorasso et al. in Population Health Metrics: “The health and economic burden of musculoskeletal disorders in Belgium from 2013 to 2018” blijkt dat de impact van klachten aan het bewegingsapparaat een enorme last vormen voor de Belgische economie en gezondheid. De onderzoekers verwachten ook dat de impact van deze aandoeningen alleen maar zullen toenemen in de komende jaren. Inzetten op preventie om de risicofactoren in te perken zal zowel de gezondheid als de economie ten goede komen.

Directe en indirecte kosten

In deze studie onderzochten wetenschappers wat de impact was van lage rugpijn, nekpijn, artrose en reuma op de Belgische gezondheid en economie. In 2013 en 2018 werden telkens meer dan 10 000 personen bevraagd naar levensstijl, gezondheid, opleiding, geslacht en leeftijd. De onderzoekers maakten een raming van de totale kosten van musculoskeletale aandoeningen. Hiervoor hield men rekening met twee categorieën kosten: directe en indirecte kosten. De directe kosten zijn de door de ziekenfondsen terugbetaalde uitgaven voor medische diensten en medicatie voor de behandeling en zorg voor personen met een musculoskeletale aandoening. Onder indirecte kosten verstaat men de kosten die het gevolg zijn van absenteïsme op de werkvloer.

Totale kosten

De kosten van aandoeningen aan het bewegingsapparaat in de Belgische maatschappij zijn enorm. In 2018 hebben onze ziekenfondsen voor meer dan 3 miljard euro aan zorg en medicatie voor personen met een musculoskeletale aandoening terugbetaald. Meer dan 2 miljard euro ging verloren door absenteïsme op de werkvloer als een gevolg van de uitval van personen met minstens één van de vier onderzochte aandoeningen (lage rugpijn, nekpijn, artrose en reuma). De kosten zijn goed voor 0,3% van ons bruto nationaal product. De impact op onze economie is dus enorm groot en zal door de vergrijzing van onze samenleving niet verminderen.

Risicofactoren inperken

De onderzoekers verwachten dat de kosten door deze aandoeningen de komende jaren nog verder zullen stijgen. Daarom is het belangrijk om de risicofactoren die deze aandoeningen mee veroorzaken of de klachten verergeren, in te perken. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor musculoskeletale aandoeningen, naast een algemeen gebrek aan fysieke activiteit. De werkplekomstandigheden vormen een de derde risicofactor.

De rol van ergonomie in het vermijden van klachten en uitval

Investeren in onder meer een gezonde en ergonomische werkplek zal kostenbesparend werken. Mensen op een gezonde manier aan het werk houden door de omstandigheden op de werkvloer aan te pakken, kost veel minder dan medewerkers die uitvallen door klachten. De rol van ergonomie in het vermijden van musculoskeletale aandoeningen valt niet te onderschatten. Een gezonde, aangepaste werkplek gecombineerd met voldoende (gezonde) bewegingsmogelijkheden in combinatie met gezonde levensstijl naast het werk, kan de impact van klachten aan het bewegingsapparaat op ons gezondheidssysteem enorm helpen beperken.

Bron: Gorasso, V., Van der Heyden, J., De Pauw, R. et al. The health and economic burden of musculoskeletal disorders in Belgium from 2013 to 2018. Popul Health Metrics 21, 4 (2023). https://doi.org/10.1186/s12963...

Neem contact met ons op >